TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Το έργο του Στυλιανού Υφαντή στην Παναγία Κουμασίων



Αναζητώντας το έργο του Αγραφιώτη-Μεγαλοκαψιώτη λεπτουργού
Στυλιανού Υφαντή και στην Ιερά Μονή της Παναγίας Κουμασίων
                                                                                                             Νίκος Δ. Παπαδιονυσίου
Η Ιερά Μονή της Παναγίας των Κουμασιών

Στην αναζήτησή του έργου του παππού μου Στέλιου Υφαντή, ειδικά για τα 34 τέμπλα από καρυδιά εκτός από άλλα εκκλησιαστικά σε 60 εκκλησιές, που κατασκεύασε στη Ρούμελη, τα περισσότερα σ΄ Ευρυτανία-Φθιώτιδα, είχα στοχεύσει και το Τέμπλεον του Μοναστηρίου Κουμασίων Καρπενησίου, όπως ο ίδιος το αποκαλεί στο ιδιόγραφο σημείωμά του που μας παρέδωσε μετά από φορτικές παρακλήσεις εμού ειδικά την πρώτη 5ετία του 1960. Πρόκειται για την Ιερά Μονή της Παναγίας των Κουμασίων όπως την βρήκα στο Internet, όπου μπορεί να πάει κανείς με αρκετά καλό χωματόδρομο, μέσω Κορυσχάδων, απέχουν 3,2 Km από την πλατεία τους. Από χρόνια στην αναζήτησή μου ρωτώντας για Μονή Παναγίας  στους Κορυσχάδες, λάθος μου, δεν έπαιρνα απάντηση ούτε στην Μεγάλη Κάψη, γενέθλιο τόπο μου, ούτε ακόμα και στους Κορυσχάδες, μέχρι που το ερώτημα άλλαξε σε  εκκλησιά στα Κουμάσια.
Εφέτος, στις 12 Ιούλη 2017 μαζί με νέες πληροφορίες απέμενε και η εύρεση του κλειδοκράτορα που θα μου άνοιγε τον περιφραγμένο χώρο της Μονής, όπως τελικά απρόσμενα, όχι αδικαιολόγητα, τον βρήκα, και της εκκλησιάς.
Πολύτιμος σύντροφος ο Μεσαιοκαψιώτης Νίκος Παπαηρακλής, καθηγητής φιλόλογος, τέως γενικός επιθεωρητής μέσης εκπαίδευσης Φθιώτιδας, που επιστράτευσε τις γνώσεις αξιότιμων φίλων του, όπως ο τέως δήμαρχος Φουρνάς, ο τέως δήμαρχος Δομνίστας και ο τέως δήμαρχος Ποταμιάς , τους οποίους υπερευχαριστώ. Μας συνέστησαν συγκεκριμένους ιερείς ή και επιτρόπους που θα μας άνοιγαν τις εκκλησιές και θα μας έδιναν πληροφορίες αξιόπιστες, όχι μόνο για την Μονή στα Κουμάσια αλλά και για άλλες εκκλησιές που είχα στο πρόγραμμά μου με έργα του παππού μου. Για τον Άγιο Νικόλαο στο Κρίκελλο, τον Άγιο Νικόλαο στην Ανιάδα, τον Άγιο Γεώργιο Κλαυσίου.

Φωτό από το σπίτι του παπά-Δημήτρη στους Γοριανάδες της 12 Ιούλη 2017

Έτσι, ξεκινήσαμε την αναζήτηση από τους Γοριανάδες Ευρυτανίας, όμορφο χωριό κοντά στο Καρπενήσι. Ψάξαμε για τον  παπα- Δημήτρη Παπασπύρου που γνωρίζει τα πάντα για την Μονή. Δυστυχώς έλειπε. Είχαμε όμως την τύχη να συναντήσουμε τον γιο του, δάσκαλο, διευθυντή δημοτικού σχολείου Νικαίας (Νέας Κοκκινιάς), ο οποίος με τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες εκτός από τις γνωστές από τρίτους και το Internet. Η πλέον βασική δυστυχώς ήταν ότι η εκκλησιά, κατασκευασμένη το 1661, κατεστραμμένο από τους Τούρκους και αναστηλωμένο με τον διωγμό τους, μαζί με το τέμπλο που κατασκευάστηκε από τον Υφαντή το 1912, ανατινάχθηκε ή κάηκε από τους Γερμανούς τον Αύγουστο του 1944. Επομένως τέμπλο δεν υπάρχει ή αν σώθηκαν κομμάτια του δεν θα άξιζε η επανασυναρμολόγησή του όπως η γενόμενη αποκατάσταση του Ναού.
Μας έδωσε και το τηλέφωνο του νέου Ηγούμενου της Ιεράς Μονής της Παναγίας του Προυσού της οποίας μετόχι είναι η Μονή Κουμασίων, μήπως και μας έδινε τα κλειδιά της εκκλησιάς. Έκρινα ότι μετά την διήγηση του παπά- Δημήτρη, το πήγανε – έλα στον Προυσό,  δυο φορές μάλιστα, θα ήταν μια άσκοπη ταλαιπωρία με αβέβαια έκβαση που δεν θα άξιζε τον κόπο καθώς έτσι κι΄  αλλιώς θα μπορούσα να φωτογραφίσω τον χώρο.
Το κατεστραμμένο αυτό τέμπλο της Παναγίας των Κουμασιών είναι το δεύτερο μετά αυτό του Αγίου Νικολάου Λάσπης (Αγίου Νικολάου) που κατέστρεψαν οι Γερμανοί με την Εθνική Αντίσταση το 1944. Ένα τρίτο, αυτό στο Περίβλεπτο της Κοίμησης της Θεοτόκου, κάηκε με πυρκαγιά εκ των ένδω από αμέλεια χωριανών. Αντίστοιχες εκπλήξεις για μένα στα χρόνια των αναζητήσεών μου..
Η εκκλησιά της περιφραγμένης Ιεράς Μονής της Παναγίας των Κουμασίων
Άγιος Νικόλαος Λάσπης (Αγίου Νικολάου Ευρυτανίας) και Κοίμηση Θεοτόκου Περίβλεπτου 
της ορεινής δυτικής Φθιώτιδας

Φθάνοντας στους ιστορικούς Κορυσχάδες, στον ίσκιο του καφεστιατορίου που σταματήσαμε για κάποιο αναψυκτικό πληροφορηθήκαμε από κάποιες ευσεβείς κυρίες πως θα πηγαίναμε στη Μονή. Μάλιστα ότι στις 7 ή 8 Σεπτεμβρίου θα είχε μάζωξη.
Ταλαιπωρηθήκαμε από λάθος μας ν΄ ακολουθήσουμε σωστά τις πληροφορίες άνθρωποι και αυτοκίνητο μέχρι που φθάσαμε ψηλά στο βουνό, μακριά από τον στόχο μας. Με επιμονή όμως φθάσαμε στον στόχο μας.
Το υπέροχο θέαμα της Μονής και της γύρω φύσης μας αποζημίωσε.

...Και μια από τις μεγαλύτερες βελανιδιές που έχω ιδεί στη Δυτική Φθιώτιδα κι΄ Ευρυτανία, έξω από τον περιφραγμένο χώρο της Μονής...

Σημείωση: Στο πιο κάτω link αναφέρονται σε πίνακα και τα έργα του Στυλιανού Υφαντή σύμφωνα με ιδιόγραφο σημείωμα του που μας παρέδωσε την πρώτη 5ετία του 1960



Στέλιος Δ. Υφαντής (1875-1971).Ο λαϊκός εκκλησιαστικός λεπτουργός & ιεροψάλτης, ο παππούς μου


Νικόλαος Δημητρίου Παπαδιονυσίου
14 Ιουλίου 2017 
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου




Δεν υπάρχουν σχόλια: