TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Πυροτεχνουργός Βαγγέλης Γερογιάννης



Στη μνήμη του ταγματάρχη – πυροτεχνουργού Βαγγέλη Γερογιάννη
 [Από τις ιστορίες του Νικόλα από τη θητεία του στο στρατό]

Με την περίφημη βόμβα στο Κορδελιό της Σαλονίκης, τα ΜΜΕ θυμήθηκαν τους πυροτεχνουργούς. Πιο κάτω σας διηγούμαι άλλη μια από τις ιστορίες του Νικόλα. 

Στη μνήμη του ταγματάρχη- πυροτεχνουργού Βαγγέλη Γερογιάννη
Ο Νικόλας τον θυμάται γιατί οι ήρωες δεν πρέπει να μένουν στην αφάνεια..
Δεύτερος στην ιεραρχία της Μονάδας του μέχρι Μάρτη 1967 που ο Νικόλας προάχθηκε σε ανθυπολοχαγό, ήταν ο ανθυπασπιστής τότε Γερογιάννης, ένα φτωχόπαιδο, ξεκινώντας τη καριέρα του από σχολή υπαξιωματικών, περίπου 36-37 χρόνων τότε.
1967. Αριστερά ο ανθυπασπιστής Γερογιάννης, στη μέση ο λοχαγός διοικητής της Μονάδας.
 Αριστερά του ο Νικόλας, έφεδρος ανθυπολοχαγός…

Σεμνός, σοβαρός, εργατικός, ήταν πυροτεχνουργός, επικίνδυνη ειδικότητα. Εξουδετέρωνε και κατέστρεφε επικίνδυνα πυρομαχικά και μηχανισμούς
Έφευγε συχνά να εξουδετερώσει κάποιο βλήμα πυροβολικού, βόμβα αεροπλάνου, βλήμα όλμου, που δεν είχαν εκραγεί αλλά βρέθηκαν στο σκάψιμο ενός χωραφιού ή τα θεμέλια μιας οικοδομής, μέσα σε θάμνους ή στην αυλή ενός σχολείου, θαμμένα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους του Νομού, όπου πολλά συνέβησαν με τον Πόλεμο και τον Εμφύλιο.
Γυρνούσε φορτισμένος από την επικινδυνότητα της αποστολής του.
Οικογενειάρχης, έμενε στη κοντινή κωμόπολη με τη σύντροφό του και το παιδί τους. Είχε τον έλεγχο καταλληλότητας των αποθηκευμένων πυρομαχικών της Μονάδας. Έστελνε τα αλλοιωμένα για ανασκευή ή τα κατέστρεφε αν ήσαν της δυνατότητάς της.
…………………………………………………..
1987, πριν τα Χριστούγεννα, είκοσι χρόνια αργότερα, διευθυντής ο Νικόλας στο εργοστάσιο γόμωσης-συναρμολόγησης πυρομαχικών και παραγωγής πρωτογενών εκρηκτικών της ΠΥΡΚΑΛ, όταν σε αποθήκες πυρομαχικών του Στρατού κοντά στην Αθήνα, στη Μαλακάσα, στην ΑΒΥΠ, συνέβη Α.Μ.Ε. (Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης).
Έζησε τη κατάσταση πριν και μετά το ατύχημα. Ο λόγος ήταν ότι η Εταιρία διέθετε στον χώρο αποθήκη εισαγόμενων στρατιωτικών εκρηκτικών υλών που  επιθεωρούσε με συνεργάτες του. Τις ημέρες εκείνες η αποθήκη περιείχε πολλούς tons Comp.B, πανίσχυρη εκρηκτική ύλη που «θεία θελήσει» υπέστη μόνο κατάκαυση, deflagration, χωρίς να εκραγεί. 
Τα Μ.Μ.Ε της εποχής, ειδικά η T.V, σχεδόν αγνόησαν το γεγονός, κάποιοι ασχολήθηκαν παραπολιτικά με ηλίθιες θεωρίες. Σήμερα θα ήταν παγκόσμιο θέμα. Οι πληροφορίες δεν ανέφεραν θανάτους. Ήταν η καταστροφή τόσο σοβαρή με την αλληλουχία εκρήξεων, ωστικά και σεισμικά κύματα, τα αέρια από καύσεις εκρηκτικών, εκτοξεύσεις πυρομαχικών που χωρίς να εκραγούν γέμισαν την περιοχή μέχρι και την Εθνική Οδό, ώστε η μη ύπαρξη θυμάτων για γνώστες ήταν ένα θαύμα. Το θέμα «ξεχάστηκε» γρήγορα από τα ΜΜΕ..
Ημέρες αργότερα, συνεργάτης του Νικόλα απόστρατος αντισυνταγματάρχης πυροτεχνουργός τον πληροφόρησε, όταν σε συζήτησή τους του είπε ο Νικόλας ότι ...«ευτυχώς που δεν υπήρξαν θύματα»:
-Δυστυχώς κ. διευθυντά, ένας συνάδελφος, ο πυροτεχνουργός ταγματάρχης Βαγγέλης Γερογιάννης σκοτώθηκε εξουδετερώνοντας α/α βλήμα, από τα  διασπαρμένα έξω από το στρατόπεδο.
Ο Θεός να τον αναπαύει. Να είναι καλά η οικογένειά του. «Εργάτης», με το μεροκάματο του τρόμου όσο έζησε, που έπεσε στο καθήκον σε καιρό Ειρήνης.
Εκτός του θανάτου του Γερογιάννη πληροφορήθηκε τον σοβαρό τραυματισμό άλλων τεσσάρων.
Νίκος Δ. Παπαδιονυσίου
Υπόμνηση; Αναφέρονται αυτά που μπορούν ν’ αναφερθούν για τις συνθήκες στην ΑΒΥΠ.
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: