TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Καφενείον: "Η Ωραία Ελλάς"

ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ: «Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ»

Άρωμα Ελλάδας και αυθεντικότητας η «ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ» στην καρδιά της τουριστικής Αθήνας. Ένας τουριστικός προορισμός για τους μυημένους. Σ’ αυτή τη γωνιά λειτουργούσε ήδη από την Οθωνική Περίοδο μια άλλη «Ωραία Ελλάς». το επισημότερο, το πολυτελέστερο και το πιο άνετο καφενείο της εποχής του.

Η ανησυχία και το μεράκι ενός «τρελού», αλλά ωραίου τρελού, Κεφαλλονίτη, του Παναγιώτη Γερολυμάτου, δημιούργησε σ’ έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους της Παλιάς Αθήνας, την Πανδρόσου, το ωραιότερο παραδοσιακό καφενείο της Αθήνας. Καφενείον «Η Ωραία Ελλάς».

Πιάνεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται: βρίσκομαι στο 1840, το 1870 ή μήπως στο 1900; Μπα στο 1920 θα είμαι… Το μάτι σου πέφτει στη τζαμαρία που καλύπτει όλο το πλάτος του καφενείου. Το υπερθέαμα ξεκινά από τις κεραμοσκεπές των νεοκλασικών της Πανδρόσου, συνεχίζει στα Αρχαία και Ρωμαϊκά της Αγοράς και καταλήγει στην Πλάκα, τα Αναφιώτικα και το «Κάστρο», όπως αποκαλούσαν οι παλιοί την Ακρόπολη.


Ξαναγυρίζεις στο εσωτερικό του καφενείου. Ατμόσφαιρα γεμάτη θύμησες, βγαλμένη από την Ιστορία της Ρωμιοσύνης. Οι θαμώνες συμπληρώνουν την εικόνα: Γκάγκαροι Αθηναίοι «φίφτι-του», ψαγμένοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, λάτρεις της περιοχής, αλλά και -αυτό είναι είδηση-νέοι, ζευγαράκια, παρέες που ανακάλυψαν ένα περιβάλλον βγαλμένο από τα παραμύθια του παππού και της γιαγιάς!

Πηγή: Η Παλιά Αθήνα
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου



Δεν υπάρχουν σχόλια: