TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Το καριοφίλι του Διάκου

Το καριοφίλι του Θανάση Διάκου


Ο αείμνηστος ρουμελιώτης πολυγραφότατος συγγραφέας, Τάκης Λάππας είναι αυτός που χάρισε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδας, της οποίας διατέλεσε και Αντιπρόεδρος, το ξακουστό γνήσιο καριοφίλι του ήρωα Θανάση Διάκου. Το κειμήλιο αυτό ο Τάκης Λάππας κληρονόμησε απ’ τον πατέρα του Ηρακλή Λάππα που διατηρούσε στην ιστορική συλλογή του μαζί με διάφορα άλλα άρματα και αντικείμενα από την Ελληνική Επανάσταση του ’21.

Το τουφέκι δώρισε στον Ηρακλή Λάππα το Μάρτιο του 1901, ο ηγούμενος του μοναστηριού Ιερουσαλήμ (Δαύλεια) αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δημακόπουλος. Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο ηγούμενος σε επιστολή που το συνόδευε, το πολύτιμο αυτό χάρισμά του το καριοφίλι προσέφερε στη μονή ο αγωνιστής Διστομίτης Δημήτριος Τσαμαλής.
Κατά τη μάχη της Αλαμάνας, ο Τσαμαλής πολεμούσε κοντά στον πολέμαρχο. Όταν ο Διάκος πέταξε το τουφέκι του επειδή του ήταν άχρηστο πια στη μάχη που έγινε απάνω στα Πουριά της Αλαμάνας κορμί με κορμί. όταν οι Τούρκοι συλλάβανε το λαβωμένο αρχηγό, ο Διστομίτης πολεμιστής έφυγε με τα άλλα παλικάρια, παίρνοντας μαζί του και το όπλο του αρχηγού του. Ύστερα από καιρό το αφιέρωσε στο μοναστήρι της Ιερουσαλήμ, όπου και απόμεινε γνωστό με το όνομα «Παπαδιά». Το καριοφίλι του Θανάση Διάκου αποτελεί αξιόλογο απόκτημα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας και καταλαμβάνει  περίοπτη θέση ανάμεσα στα καριοφίλια του Καραϊσκάκη και του Κολοκοτρώνη.
Το ιστορικό αυτό σπάνιο κειμήλιο του εθνομάρτυρα της λευτεριάς Θανάση Διάκου εκτίθεται  σε ιδιαίτερη προθήκη στο Μουσείο της Εταιρίας, στο Μέγαρο της Παλιάς Βουλής.

Πηγή: «Στερεά Ελλάς»
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Τάκης Ευθυμίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: