TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Φθιώτιδα, οι μεγάλες στιγμές

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
[οι μεγάλες στιγμές]
Επιμέλεια: Τάκης Ευθυμίου
480 π.Χ.
Ο Λεωνίδας αντιμετωπίζει τον στρατό του Ξέρξη στο στενό των Θερμοπυλών. Παρά τη συντριπτική υπεροχή των Περσών, αρνείται να εγκαταλείψει το πεδίον της μάχης και μένει εκεί με τους τριακόσιους Σπαρτιάτες του και τους επτακόσιους Θεσπιείς για να βρουν ηρωικό θάνατο, υπερασπιζόμενοι τα ιερά και τα όσια της πατρίδας τους.

 
1018 μ.Χ.
Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος Β΄ ο Βουλγαροκτόνος φτάνει στη Λαμία (Ζητούνιο). Επισκέπτεται το χώρο όπου το 995 ο Νικηφόρος Ουρανός είχε συντρίψει τα στρατεύματα των Βουλγάρων. Λέγεται πως όταν αντίκρισε τα λευκασμένα οστά, σαν στρατηλάτης θαύμασε, αλλά σαν άνθρωπος ένιωσε θλίψη, οδύνη και συντριβή.
 
1821μ.Χ.
Στη γέφυρα της Αλαμάνας στο Σπερχειό ποταμό, ο Αθανάσιος Διάκος με τα παλικάρια του μάχονται το στρατό του Ομέρ Βρυώνη. Ύστερα από σκληρή σύγκρουση τριών ημερών, οι Τούρκοι οι Τούρκοι καταφέρνουν να περικυκλώσουν το Διάκο και να τον συλλάβουν. Ο τριαντάχρονος οπλαρχηγός αρνείται ν’ αλλαξοπιστήσει και βρίσκει μαρτυρικό θάνατο.
1942 μ.Χ.
Προς το ξημέρωμα της 25ης Νοεμβρίου 1942 ανατινάσσεται η σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου. Το γεγονός αποτελεί ορόσημο για την Εθνική Αντίσταση και έπαιξε σημαντικό ρόλο για την έκβαση των επιχειρήσεων στη Βόρεια Αφρική. Η ανατίναξη έγινε από ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη και τον Ναπολέοντα Ζέρβα, με τους οποίους συνεργάστηκαν βρετανοί σαμποτέρ.
1944 μ.Χ.
Στις 19 Οκτωβρίου του 1944 τμήματα τμήματα του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τη Λαμία. Στη συγκέντρωση για την απελευθέρωση μίλησε ο Άρης Βελουχιώτης, συνοδευόμενος από τον Τάκη Φίτσιο και τον Ηλία Τσιριμώκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: