TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Λαογραφικό Μουσείο Δικάστρου

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΡΟΥ
του Νίκου Σωτηρόπουλου
Το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού μας είναι συνδεδεμένο με τον περιβάλλοντα χώρο της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Φθιώτιδας και γενικότερα της Ρούμελης.
Είναι η κιβωτός της Δικαστριώτικης ζωής και ανακαλεί στον επισκέπτη μνήμες και συνειρμούς στην ιστορική μας διαδρομή με τα πλούσια εκθέματα του.
Οι Έλληνες ζούμε και επιβιώνουμε χάρη στην παράδοση μας, δηλαδή τον ηθικό, θρησκευτικό, πνευματικό, ιστορικό, πολιτιστικό, γλωσσικό και χορευτικό θησαυρό του λαού μας. Πρόοδος χωρίς παράδοση δεν μπορεί να υπάρξει.
Το Λαογραφικό Μουσείο του Δικάστρου ιδρύθηκε το 1995 από το Σύλλογο των Απανταχού Δικαστριωτών με βάση του άρθρου 2 κανονισμού του, λειτουργεί ως Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Η συλλογή, καταγραφή, διάσωση και διατήρηση του ιστορικού και λαογραφικού υλικού - όσο τουλάχιστον δεν περιήλθε στα χέρια γυρολόγων συλλεκτών - παρουσιάζεται με ζηλευτή φροντίδα σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου.
    Ευρήματα όπως: Επιτύμβια Στήλη ταφικής λιθοτεχνίας, χρηστικά αγγεία κεραμικής τέχνης και  άλλα   μικρότερα   αντικείμενα   χθόνιας   λατρείας, επιβεβαιώνουν την Ιστορία του τόπου και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.
Ο Σύλλογος μας, αλλά και οι κάτοικοι του χωριού στο σύνολο τους συνειδητοποίησαν το  μέγεθος της Εθνικής ζημιάς  από την  απώλεια των αποδεικτικών στοιχείων της Ιστορικής και Πολιτιστικής πορείας του Δικάστρου μέσα στο χρόνο, και περιέσωσε, έστω και καθυστερημένα, ό,τι μπορούσε να περισωθεί.
Γιατί είναι βεβαιωμένο ότι το Μουσείο ζωογονεί το νου και την καρδιά. Μορφώνει, φρονηματίζει και παιδαγωγεί τη νέα γενιά, την όμορφη Ελληνική φύτρα.
Ακόμη, εκφράζει τη λαϊκή ψυχολογία και αποκαλύπτει τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων που έζησαν στο χώρο αυτό. Ξυπνά ωραίες αναμνήσεις στους ηλικιωμένους και δικαιολογημένο θαυμασμό στους νεότερους. Η προσπάθεια αυτών που πρόσφεραν και εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του οράματος, νομίζουμε ότι είναι ένα δείγμα μεγάλου σεβασμού προς τη γενέθλια γη και τους γεννήτορες μας.












Οι φωτογραφίες προέρχονται από την ιστοσελίδα: http://www.dikastro.gr/


Υ.Γ. Την ιδέα της συγκέντρωσης, διαφύλαξης, συντήρησης, διάσωσης  και έκθεσης των ιστορικών και λαογραφικών εκθεμάτων του Δικάστρου είχε ο   εικονιζόμενος εμπνευσμένος λαογράφος, άωκνος ερευνητής και αγαπητότατος σε όλους  δάσκαλος Νίκος Σωτηρόπουλος (σώγαμπρος Δικαστριώτης, σύζυγος της δασκάλας Σταυρούλας Γιαννακοπούλου)   

Δεν υπάρχουν σχόλια: