TREILER

Το παρόν Ιστολόγιο έχει σκοπό να περισώσει & να προβάλλει τη ρουμελιώτικη ιστοριολαογραφία -

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Σιάνος Παναγιώτης

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΑΝΟΣ (1898-1902)
Δήμαρχος Τυμφρηστού
Διασκευή από το βιβλίο του Φώτη Χ. Γκέκα: «Η θαμμένη Ιστορία του Παλαιοκάστρου»
εμβόλιμος ποιητικός λόγος: Σαντάρμης Αν. Γιάννης
Ευτράπελα συμβάντα
Ο Παναγιώτης Σιάνος, αν και αγράμματος, ήταν προικισμένος με πολλά εξαιρετικά διοικητικά προσόντα, μυλωθρός το επάγγελμα, ήταν τολμηρός, ευφυής, γενναίος και κάπως θρασύς γι’ αυτό και επιβλητικός.
     Δυο φορές εξελέγη δήμαρχος Τυμφρηστού, την πρώτη φορά το 1886-1890 και τη δεύτερη φορά το 1898-1902. Διέθετε τρομερό πείσμα στη γνώμη του και έτσι κατόρθωσε να επιβάλλεται όχι μόνο στους υφισταμένους του, αλλά και στους προϊσταμένους του Νομάρχες και άλλες διοικητικές προσωπικότητες που έρχονταν σε επικοινωνία. Πολλές φορές ερχόταν σε προστριβές για να επιβάλλει τις απόψεις του.
    Ιστορική έμεινε σε όλη τη Φθιώτιδα και τους γειτονικούς νομούς η προστριβή του με τον τότε νομάρχη Φθιώτιδας για το «κάπα δεν μ’ βάζ΄ς, κάπα δε σ’βάνω», το ιστορικό αυτό έχει ως εξής:
    Ο Νομάρχης γνώριζε ότι ο Σιάνος ήταν αγράμματος και από υπεροψία σκόπιμα παρέλειψε να γράψει κανονικά στο έγγραφο που του απέστειλε τη λέξη «κύριον». Απλά τιτλοφόρησε το έγγραφο: προς το δήμαρχο Τυμφρηστού.
    Ο Σιάνος όταν έλαβε το έγγραφο παρατήρησε το ατόπημα του Νομάρχη που μείωνε την αξία του και σκέφτηκε να τον εκδικηθεί με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, σε απάντηση του εγγράφου παρέλειψε κι αυτός τη λέξη «κύριον».  Μάλιστα, ήρθε σε ρήξη με το γραμματέα του Ι. Μεραντίτη, γαμπρό του από τη θυγατέρα του, ο οποίος για κανένα λόγο δεν συμφωνούσε να αποσταλεί το έγγραφο σύμφωνα με την υπόδειξη του δημάρχου. Ο Σιάνος οργίστηκε πολύ και τον κατσάδιασε με ακατανόμαστες φράσεις, θυμίζοντάς του ότι αυτός ήταν ο προϊστάμενός του. Ο γραμματέας εξαναγκάστηκε να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις του.
    Ο Νομάρχης μόλις έλαβε το έγγραφο, παρατήρησε το ατόπημα του δημάρχου που ασφαλώς τον πρόσβαλλε και με επείγον έγγραφό του τον καλούσε, εντός τακτής προθεσμίας, να παρουσιασθεί ενώπιόν του. Ο Σιάνος σκόπιμα καθυστέρησε μερικές ημέρες και τελικά κατέβηκε στη Λαμία. Ο Νομάρχης μόλις τον είδε άρχισε τις έντονες επιπλήξεις τόσο για την καθυστέρηση όσο και για το ατόπημα του εγγράφου. Η απάντηση του αγέρωχου Σιάνου ήταν η εξής:
«Άκου δω κ. Νομάρχα! Κάπα δε μ’ βάζ’ς, κάπα δε σ’ βάνω. Εσένα σε διορίζ’ μια κυβέρνησ’ με εννιά υπουργούς, εμένα με ψηφίζουν χίλιοι πεντακόσιοι π…δες!!!»

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΗΣ
                        Ακούς, σ’ αυτόν τον κόσμο εδώ καλός να μην υπάρχει
                        γράμμα ο Νομάρχης στέλνει μου, δήμαρχο δε με λέει.
                        -Σιάνος σού γράφω, ο δήμαρχος, και δε σε λέω Νομάρχη
                        έχω πικρό παράπονο, γιατί η αφεντιά σου φταίει.

                        Τώρα τι θες και με καλείς, γιατ’ έχεις τέτοιους οίστρους;
                        Εγώ καλά σου τα ‘γραψα, εγώ καλά σου τα ‘πα,
                        χιλιάδες έχω εγώ ψυχές κι εσύ εννιά μινίστρους,
                        εσύ κάπα δε μου ‘βανες κι εγώ δε σ’ βάνω κάπα!
                                                                      Σαντάρμης Αν. Γιάννης
Γλωσσάρι
μινίστρος, ο= υπουργός, κατά τους  πρώτους χρόνους του ελληνικού κράτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: